Czy cukier powinien zniknąć ze sklepowych półek?

Cukier stał się produktem wszechobecnym – nie chodzi o to, że w każdym sklepie spożywczym czy w markecie widać torebki z napisem "cukier kryształ 1 kg". Oczywiste jest, że znajduje się we wszystkich słodyczach i kolorowych napojach, ale niekoniecznie normalne będzie, jeśli z etykiety wynika, że jest on składnikiem chociażby śledzi. Cukier jest namiętnie dodawany przez producentów do wielu gotowych produktów spożywczych, przy czym nie każda firma ujawnia ilość zużytego cukru na 100 g produktu. Nawet niskosłodzone konfitury znanych firm zawierają 43 g cukru na 100 g produktu – dlatego też tak ważne jest sprawdzanie wszelkich etykiet. Polacy są uzależnieni od cukru – niestety, na ten fakt wskazują statystyki, z których wynika, że na jedną osobę przypada roczne spożycie pięćdziesięciu kilogramów cukru. Statystyki generalizują – trzeba mieć świadomość, że na dziesięć osób kilka nie ma nic wspólnego z cukrem. Zatem ci, którzy lubią cukier, jedzą go jeszcze więcej – i wcale nie muszą być tego świadomi. Na ten wynik składa się nie tylko cukier z cukiernicy, ale i cukier "ukryty" w produktach. W rzeczy samej jeśli ktoś chce skontrolować ile osobiście konsumuje tego słodkiego specyfiku, powinien wnikliwie zapoznawać się z informacjami producentów na temat składu produktu – i kupować te, które podają dokładne dane lub te, które cukru nie zawierają. Niekontrolowane spożycie cukru fatalnie wpływa na stan zdrowia – prócz tego, że może wywołać cukrzycę, to powoduje otyłość, a także próchnicę. Przy czym dla próchnicy wystarczy nawet najmniejsza ilość cukru.

Skąd się bierze próchnica? W jamie ustnej człowieka znajduje się wiele bakterii, które zazwyczaj nie powodują żadnych chorób. Wyjątkiem jest paciorkowiec Streptococcus mutans, który ma się świetnie u ludzi łakomych na słodycze. Aplikowany do jamy ustnej cukier stanowi dla paciorkowca znakomitą pożywkę – bakteria ta wytwarza płytkę nazębną, która prowadzi do próchnicy. Dentyści z Olsztyna przekonują, że cukier to największy sprzymierzeniec próchnicy i innych poważnych chorób – dlatego też dla własnego zdrowia i pięknych zębów warto jest zastanowić się nad jego całkowitym odstawieniem. Stomatolodzy w Olsztynie zachęcają do regularnych wizyt kontrolnych, podczas których są w stanie wyłapać u swoich pacjentów początki próchnicy.

 

2 thoughts on “Czy cukier powinien zniknąć ze sklepowych półek?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>